Kinderopvang
MENTAAL WELBEVINDEN
Het is belangrijk dat kinderen zich goed voelen, zichzelf kunnen zijn en goed omringd worden: zo krijgen ook hun motivatie en ontwikkeling een boost. Als kinderopvang kan je ouders ondersteunen bij het versterken van het mentaal welbevinden van hun kinderen.
Op zoek naar materialen waarmee je als kinderopvang aan de slag kan? Gebruik de geluksdriehoek als vertrekpunt.
- Opvoedstress: stress ervaren met jonge kinderen is normaal. Je moet dan ook heel wat ballen tegelijk in de lucht houden.
- Mijn nieuwe rol als ouder: zoeken en aanpassen is eigen aan elke fase van het ouderschap. Het krijgen, ontvangen of verwelkomen van een kind, is echter een bijzonder overgangsmoment dat leidt tot een intense levensfase.
- Er bestaan allerlei materialen voor basisscholen die je ook in de kinderopvang kan gebruiken:
- Kamishibai vertelplaten over Pluis, Pluim en Dirk, drie eekhoorntjes die met de hulp van Uil hun moeilijkheden overwinnen. Ontdek hoe zij bouwen aan hun (eekhoorn)geluk.
- Gebruik Happy Snacks: dé toolkit voor lager onderwijs om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas, maar zeker ook toepasbaar in de kinderopvang. Alle werkvormen van Happy Snacks vind je hier.
- Een lachyoga met Ketnet-wrapper Sander? Een geluksbol maken met Gloria? Positief roddelen met Sien? Herbeleef Expeditie Geluk met deze leuke, laagdrempelige opdrachtenvideo’s.
- NokNok: je goed in je vel voelen is belangrijk. Voor iedereen. En je kan het ook écht leren. We verzamelden de beste tips, oefeningen en testjes voor jongeren op www.noknok.be. Er is ook een luikje voor professionals om blended te werken.
- Infofiche omgaan met emoties geeft tips om als ouder je kind te ondersteunen bij het hanteren van emoties.
- Infofiche Lief zijn voor jezelf geeft tips om als ouder het lichaamsbeeld van je kind te helpen versterken.
- Infopagina rond groeithema's die kinderen en jongeren versterken in hun eetgedrag, zoals mediaweerbaarheid en omgaan met sociale media, zelfwaarde en emotieregulatie.
- Ondersteuning voor ouders bij het zorgen voor een kind met een voedingsprobleem, eetprobleem of een eetstoornis.
- Verwijslijn eetproblemen: krijg adressen van hulpverleners in je buurt die werken rond eet- en gewichtsproblemen.
- Rebelle: planning in het gezin en mental load.
- De IMH-visie benadrukt het belang van gezonde gehechtheidsrelaties op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Je kan heel wat campagnes en praktijken vanuit deze visie mee verspreiden.
- Op zoek naar méér materialen? Je hebt geluk: de webshop van Gezond Leven staat er vol van. Ga eens kijken!
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
Zoeken in WegWijzer Gezin
Snel naar WegWijzer Gezin
Snel naar Kinderopvang
Snel naar meer info
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.