Basisonderwijs
SUÏCIDEPREVENTIE
Zelfdoding treft veel mensen en preventie is hard nodig. Wijs binnen het basisonderwijs de weg naar hulp en tools. Het onderwijs is een belangrijke omgeving waar we preventief kunnen werken, kinderen weerbaarder kunnen maken, signalen van zelfmoordgedachten kunnen detecteren en eerste opvang kunnen bieden aan kwetsbare leerlingen en andere betrokkenen.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als basisonderwijs aan de slag kan?
- Wil je weten hoe je als school aan zelfmoordpreventie kan doen? Neem dan zeker een kijkje op de scholenpagina van zelfmoord1813. Daar staat alle informatie gebundeld.
- Merk je signalen op bij leerlingen en wil je toeleiden naar de juiste zorg? Volg het stappenplan: zelfmoordpreventie bij leerlingen en studenten.
- Wens je een zelfmoordpreventiebeleid op school? Wil je weten wat je kan doen en hoe je kan communiceren in moeilijke situaties (bijvoorbeeld bij vage signalen, crisissituaties, na een poging of na een zelfdoding)? Maak dan met de ondersteuning van CGG-SP een draaiboek op maat van jouw school.
- Willen jullie zelfdoding in de school of klas ter sprake brengen? In het basisonderwijs wordt aangeraden te werken rond bredere thema’s, zoals mentaal welbevinden en het versterken van beschermende factoren. Wil je toch rond zelfdoding werken, weet dan dat hieraan risico’s verbonden zijn, die de nodige voorzichtigheid vragen. Lees zeker onze mediarichtlijnen over het gebruik van media (video, film, literatuur en theater) of bekijk deze folder over het geven of toelaten van opdrachten in de klas over zelfmoord.
- Zit je met een moeilijke situatie op jullie school en wens je advies en consult? Voor dringende vragen, contacteer ASPHA. Voor ruime en/of minder dringende vragen kan je ook contact opnemen met een CGG suïcidepreventiemedewerker uit jouw provincie.
- Heb je een zelfdoding meegemaakt op school, wordt er een leerling of leerkracht geconfronteerd met zelfdoding in de omgeving en wil je aan postventie doen? Of zit je met andere vragen? Neem een kijkje op de website van Werkgroep Verder na Zelfdoding.
- Wil je kinderen, jongeren of hun ouders toeleiden naar correcte informatie over zelfmoord? Verwijs ze dan door naar onderstaande websites:
- WAT WAT is een website waar jongeren terechtkunnen met allerhande vragen. Het platform bundelt meer dan 80 organisaties die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. De specifieke webpagina ‘donkere gedachten’ geeft tips en advies en toont getuigenissen van jongeren die het moeilijk hebben.
- Gendervonk is een website specifiek gericht op het ondersteunen van transgenderpersonen en ouders van transgender jongeren. Het verhogen van veerkracht staat hier centraal. Voor ouders is er een speciale ‘oudertool’ ontwikkeld.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
"Zelfdoding op jonge leeftijd is zeldzaam, maar wanneer kinderen zich niet goed voelen, kunnen ze soms uitspraken doen over 'dood willen zijn'. Het is van essentieel belang om dit altijd serieus te nemen en het gesprek aan te gaan. Als school kan je een cruciale rol spelen in het herkennen van signalen en doorverwijzen. Samen dragen we bij aan een zorgzame en ondersteunende omgeving."
Marieke Coorevits, CGG Suïcidepreventiewerking
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.