Hoger onderwijs
ALCOHOL, ILLEGALE DRUGS, PSYCHOACTIEVE MEDICATIE, GAMEN EN GOKKEN
Een kwaliteitsvol middelenbeleid op de hogeschool of universiteit bestaat uit een breed spectrum aan maatregelen, zoals regels en procedures, een aanbod voor studenten met vragen of problemen, een educatief en sensibiliserend aanbod en een sociale en fysieke (school)omgeving die het voorgaande ondersteunt.
Wil je aan de slag, maar heb je nood aan materialen? Hier vind je al wat inspiratie.
Beleidsmatig aan de slag
- Problemen bij studenten door middelengebruik effectief voorkomen en aanpakken? Deze materialen zetten je op weg voor de ontwikkeling en implementatie van een alcohol- en drugbeleid binnen je hogeronderwijsinstelling.
Inzetten op educatie
- Al gehoord van ‘Student zijn is meer dan zuipen?’ Klik op de link voor de affiche en digitaal beeldmateriaal om de campagne te promoten.
- Zebradrinken is het afwisselen van een alcoholisch met een non-alcoholisch drankje, net zoals de strepen van een zebra elkaar afwisselen. Met de ‘zebradrinken beats kater’-ontwerpen promoot je deze risicobeperkende drinkstrategie op activiteiten waar alcohol geschonken wordt.
- ‘Never waste a great party’ is een reeks van campagnebeelden met concrete partytips voor feestvierders. Afhankelijk van de behoeften, kan een organisator van een (studenten)activiteit zelf kiezen welke beelden verspreid worden.
Ondersteunende materialen en methodieken
- ‘Alcohol. Hoeveel is te veel?’ is een folder over hoeveel alcohol je mag drinken als je de negatieve gevolgen of de risico's wil voorkomen of verminderen.
- ‘Studeren en medicatie gaan niet hand in hand’ is een folder over de effecten en risico’s van pep-, kalmeer- en slaapmiddelen tijdens de examens.
- Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Inzetten op omgevingsinterventies
- Oudersvanstudenten druglijn.be is een website voor ouders van studenten, met advies en getuigenissen op maat over alcohol en andere drugs.
- Veilig Feesten bundelt tips voor organisatoren van feesten, fuiven en evenementen.
- Om te werken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag op studentenactiviteiten is er een affiche en handelingsprotocol beschikbaar.
- Ook als onderwijsinstelling doe je er goed aan om een alcohol- en drugbeleid op te stellen voor je medewerkers: een geheel van afspraken, regels, hulp en preventieve maatregelen over alcohol en illegale drugs. De website QADO ondersteunt organisaties bij het opstellen van zo’n beleid.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info, vorming, advies en coaching bij het uitwerken en implementeren van een alcohol- en drugbeleid kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Voor meer info, advies, vorming en coaching kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio, jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker of het Logo van jouw regio.
"Een alcohol- en drugbeleid is geen kwestie van alles of niets. Door er stap voor stap aan te werken, bouw je aan effectieve en duurzame preventie.”
Joris Van Damme, stafmedewerker hoger onderwijs bij het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD)
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.