Hoger onderwijs
ROKEN EN VAPEN
Een hogeschoolinstelling heeft op veel vlakken een voorbeeldrol, ook wat betreft roken en vapen. Als rookvrije hogeschool of universiteit werk je mee aan een rookvrije generatie.
Een infosessie organiseren over stoppen met roken, een rookvrije campus of doorverwijzen naar rookstopbegeleiding: het zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van hoe je als hogeschool of universiteit kan werken aan het thema roken en vapen.
Tips nodig om een rookbeleid op school uit te werken? Neem een kijkje op Gezonde School.
Wil je aan de slag, maar heb je nood aan materialen? Hier vind je al wat inspiratie.
- Ontdek alle informatie over tabaks- en nicotineproducten op de webpagina van Gezond Leven.
- Lees hier meer over de gezondheidsschade van passief roken
- Het project Generatie Rookvrij biedt materiaal om je terrein rookvrij te maken.
- Wil je leerlingen, leerkrachten of ouders helpen om te stoppen met roken?
- Er zijn 6 rookstopmethoden (tabakoloog, Tabakstop, rookstopmedicatie, huisarts en apotheker, Allen Carr en e-sigaret met nicotine) waarvan onderbouwd is dat ze rokers helpen om te stoppen. Maak deze bekend. Dat kan je doen aan de hand van deze affiche en folder. Gratis aan te vragen bij het Logo in je regio.
- Informeer hen over Tabakstop. Tabakstop biedt gratis advies en rookstopbegeleiding. Om dit mee bekend te maken kan je materialen bestellen, zoals brochures, rookstopverwijzers, posters, folders voor gezondheidsprofessionals, stickers of kaartjes om in jouw school te verspreiden.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Een rookvrije campus helpt studenten rookvrij te blijven. Belangrijk, want tot 25 jaar zijn de hersenen van jongeren in ontwikkeling en daardoor gevoeliger voor nicotine.”
Dries Vandenbempt, senior stafmedewerker tabak bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.