Welzijnswerkers
GEZONDHEID & MILIEU
Ons leefmilieu staat onder druk en dat heeft een invloed op de gezondheid van jong én oud. Werken aan een gezonde leefomgeving binnen jouw organisatie? Dat is inzetten op luchtkwaliteit buiten en binnen, geluidshinder, klimaatverandering en hitte, milieuvervuilende stoffen in bodem en water, ongewenste dieren, groen en natuur.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan?
- Gezond binnen bij je thuis: sensibiliseer mensen om schadelijke lucht en schimmels te voorkomen. Deze folder kan je daarbij helpen.
- Week van Gezond Binnen: elke jaar in november gaat de week van Gezond Binnen door. Het ideaal moment om in te zetten op sensibilisering rond gezonde binnenlucht.
- Warme dagen: ouderen en kinderen zijn extra kwetsbaar tijdens warme dagen. Sensibiliseer mensen in aanloop van warm weer. Bestel je campagnemateriaal.
- Materialen om gezonde binnenlucht bespreekbaar te maken? Bekijk ze nu.
- Factsheets met informatie over welke chemische stoffen gemeten worden (via humane biomonitoring en andere) en welke groepen het meest blootgesteld worden of gevoelig zijn aan deze chemische stoffen.
- UV-campagne: er is een gratis toolkit met materiaal om te gebruiken.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Zet regelmatig het venster open, ook tijdens huisbezoeken. Ventileren en regelmatig verluchten zijn essentieel voor een goede binnenluchtkwaliteit. Belangrijke bronnen van schadelijke stoffen in huis zijn vocht, roken, stoffen die vrijkomen tijdens klusjes en verbouwingen, schoonmaakmiddelen, … Wees hier alert voor.”
Dries Vandenbempt, stafmedewerker tabak en binnenmilieu, Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.