Zorg en welzijn

ZORG EN WELZIJN

De setting ‘zorg en welzijn’ omvat een brede waaier van voorzieningen en initiatieven waaronder, zonder volledig te zijn: ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuiszorgvoorzieningen, centra algemeen welzijnswerk, samenlevingsopbouw, inburgering en integratie, Huizen van het Kind, samenwerkingsverbanden en netwerken, ambulante en (semi-)residentiële voorzieningen, jeugdhulpverlening, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG), dienstverlening via de OCMW, bepaalde diensten van de ziekenfondsen, huisartsen en andere eerstelijnsverstrekkers,...

Kriebelt het om te werken aan gezondheid binnen zorg & welzijn? Fantastisch! Met welke gezondheidsthema's kan je aan de slag? Hoe zorg je voor een ruimer gezondheidsbeleid? En waar en hoe start je daarmee? Je ontdekt het hier.

De preventiewijzer. Deze pagina biedt zorg- en hulpverleners een overzicht van nuttige websites en telefoonnummers per gezondheidsthema. Het is een bundeling van websites die je als zorg- of hulpverlener enerzijds zelf kan gebruiken om achtergrondinformatie of materiaal op te zoeken rond een gezondheidsthema. Anderzijds vind je er materialen die je kan gebruiken in je gesprek met de patiënt. Je kan de persoon informatie meegeven of doorverwijzen naar online tools die hen kunnen verder helpen.

De signalentool biedt een overzicht van signalen die je kunt oppikken bij patiënten of cliënten om het gesprek over leefstijl aan te gaan. Daarnaast vind je een overzicht van tools en materialen die ondersteunen bij het opbouwen van zo’n gesprek, met aanvullende informatie over de gezondheidsthema’s.

Op zoek naar recente cijfers of inspiratie voor een preventief gezondheidsbeleid? Bekijk de pagina's over de Preventiepeiling in de ouderenzorg, jeugdhulplokale dienstencentracentra algemeen welzijnswerk (CAW) en voorzieningen voor personen met een handicap

Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn

Snel naar WegWijzer Zorg en welzijn
Snel naar meer info

Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.