Zoek preventiemethodieken
- Gezin (204) Gezin-filter toepassen
- Lokale besturen (370) Lokale besturen-filter toepassen
- Onderwijs (270) Onderwijs-filter toepassen
- Rechtstreeks naar de burger (362) Rechtstreeks naar de burger-filter toepassen
- Vrije tijd (384) Vrije tijd-filter toepassen
- Werk (195) Werk-filter toepassen
- Werk (reguliere en sociale economie) (24) Werk (reguliere en sociale economie)-filter toepassen
- Zorg en welzijn (589) Zorg en welzijn-filter toepassen
- Alcohol (210) Alcohol-filter toepassen
- Algemene gezondheidsbevordering (33) Algemene gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Andere aandoeningen (7) Andere aandoeningen-filter toepassen
- Bevolkingsonderzoeken (80) Bevolkingsonderzoeken-filter toepassen
- Beweging (122) Beweging-filter toepassen
- BVO Andere (2) BVO Andere-filter toepassen
- Diabetes en cardiovasculair risico (17) Diabetes en cardiovasculair risico-filter toepassen
- Drugs (204) Drugs-filter toepassen
- Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht) (59) Eet- en gewichtsproblemen (+ gezond gewicht)-filter toepassen
- Gamen (43) Gamen-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidsbevordering (118) Geestelijke gezondheidsbevordering-filter toepassen
- Geestelijke gezondheidszorg (9) Geestelijke gezondheidszorg-filter toepassen
- Gezond eten (96) Gezond eten-filter toepassen
- Gezondheid en Milieu (4) Gezondheid en Milieu-filter toepassen
- Gokken (49) Gokken-filter toepassen
- Groei en puberteit (3) Groei en puberteit-filter toepassen
- Horen en zien (8) Horen en zien-filter toepassen
- Infectieziekten en vaccinaties (13) Infectieziekten en vaccinaties-filter toepassen
- Milieugezondheid (81) Milieugezondheid-filter toepassen
- Mondgezondheid (26) Mondgezondheid-filter toepassen
- Ondervoeding bij ouderen (4) Ondervoeding bij ouderen-filter toepassen
- Preconceptionele zorg (1) Preconceptionele zorg-filter toepassen
- Psychoactieve medicatie (48) Psychoactieve medicatie-filter toepassen
- Sedentair gedrag (77) Sedentair gedrag-filter toepassen
- Seksuele gezondheid (89) Seksuele gezondheid-filter toepassen
- Suïcidepreventie (130) Suïcidepreventie-filter toepassen
- Tabak (172) Tabak-filter toepassen
- Themaoverschrijdend (45) Themaoverschrijdend-filter toepassen
- Val- en fractuurpreventie (98) Val- en fractuurpreventie-filter toepassen
-
Lachgas. Handvatten voor een lokaal actieplan
Het gebruik van lachgas is geen nieuw fenomeen. Al jaren krijgt lachgas aandacht in de media en doen er verhalen de ronde over het gebruik van lachgas. Dit stelt ook steden en gemeenten voor heel wat uitdagingen. In deze infofiche bespreken we een lokale en integrale aanpak van lachgas door en voor steden en gemeenten.
-
Langer gezond genieten - Ouder worden en alcohol
Deze folder en affiche informeren 55-plussers op een visuele manier over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Ze krijgen informatie over de voordelen van minder alcohol en de gevaarlijke cocktail van alcohol met medicijnen. Daarnaast krijgen ze concrete tips voor een glas minder, wordt de mythe doorprikt dat alcohol goed zou zijn voor het hart en krijgen ze een richtlijn om gezondheidsrisico’s te beperken.
-
Leidraad voor een evenwichtig alcohol- en drugbeleid voor festivals
Dit draaiboek biedt een leidraad om een alcohol- en drugbeleid uit te werken voor festivals. Een alcohol- en drugbeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe er op een festival omgegaan wordt met middelengebruik, zowel op vlak van toezicht en handhaving, preventie en schadebeperking en hulpverlening. Concreet bestaat een beleid uit de visie van het festival rond middelengebruik op het festival en een concrete invulling van de vier pijlers van een alcohol- en drugbeleid: regels & procedures, informatieverstrekking, omgevingsinterventies en zorg & begeleiding.
-
Omdat iedereen erbij wint. Samen voor een lokaal gokbeleid
Het stappenplan beschrijft hoe jij een lokaal gokbeleid in een stad of een gemeente vorm kan geven. Het vertrekt vanuit de ontwikkeling van een gemeenschappelijke visie en betrekt hierbij heel diverse lokale actoren. Het zet je vervolgens op weg om tot concrete acties te komen, op maat van een gemeente. Aan de hand van de vier pijlers: ‘afspraken en regels’, ‘zorg en begeleiding’, ‘educatie’ en ‘omgevingsinterventies’ krijgen acties een invulling.
-
Omgaan met gebruik van alcohol en andere drugs in het kader van het werk: de juridische regels
De aanpak van alcohol en andere drugs in de werksfeer kan niet los gezien worden van juridische aspecten. Wat juridisch mag en niet mag vormt de contouren voor een geslaagd en correct alcohol- en drugbeleid. Dit document bevat een overzicht van de relevante wetgeving.
-
Bezorgd om je zoon, dochter, partner, moeder of vader? De Druglijn biedt GRIP
Bekendmakingsflyer over het online zelfzorg-aanbod van De Druglijn voor ouders, partners en kinderen van mensen die gebruiken. De flyer verwijst naastbestaanden door naar de GRIP-tools op de website van De Druglijn. Die bestaan uit oefeningen die hen helpen om een klare kijk op de situatie te krijgen.
-
Alcohol en andere drugs in de zorg- en welzijnssector. Juridische handvatten
Hoe ga je in een zorg- of welzijnsorganisatie om met alcohol- en ander druggebruik? Op welk wettelijk kader kan je als hulpverlener beroep doen? Hoe ver reikt jouw beroepsgeheim en kan jij of jouw organisatie aansprakelijk worden gesteld wanneer er iets gebeurt? … Op deze en andere vragen trachten de juridische handvatten voor de welzijns- en zorgsector een antwoord te bieden.
-
Basismateriaal voor terugvalpreventie bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken
Terugvalpreventie is een basisstrategie in de hulpverlening bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Veranderen van gedrag vraagt veel inspanningen, en terugval hoort bij het veranderproces. Dit basismateriaal biedt een aantal concrete werkinstrumenten aan die in de verslavingszorg al ruime tijd gebruikt en positief geëvalueerd worden. De interventies zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, en gericht op het ontwikkelen van vaardigheden om abstinentie of verminderd gebruik te behouden, en het risico op terugval te beperken.
-
Zware pijnstillers. De meest gestelde vragen
Met 'zware pijnstillers' bedoelen we hier concreet 'opioïde pijnstillers', zoals methadon, buprenorfine, tramadol, morfine, oxycodone en fentanyl. Zware pijnstillers maken deel uit van de behandeling van pijn. Ze kunnen lichamelijke en geestelijke pijn verlichten. Maar ze zijn niet zonder risico’s, veel mensen hebben er terecht vragen bij. In deze folder vind je antwoorden op enkele veel gestelde vragen aan De DrugLijn. Deze folder biedt informatie over het gebruik, de effecten en de risico's van opioïde pijnstillers. Ook afbouwen en stoppen komen aan bod.
-
Infosheet voor huisartsen voor het BVO Baarmoederhalskanker
-
Digitale banner piekmoment BVO Borstkanker oktober 2020
-
Infosheet voor huisartsen voor het BVO Dikkedarmkanker
-
Presentatie over het verloop van het BVO Baarmoederhalskanker
-
Zilverwijzer in Woonzorgcentra
Aangepaste variant van de methodiek zilverwijzer voor woon zorg centra
-
Rock Zero | spelmateriaal
'ROCK ZERO' is een methodiek waarmee jongeren spelenderwijs nadenken over hun eigen alcoholgebruik en dat van hun peers en waarmee ze hun kennis en attitudes kunnen verfijnen. Ze leren op een ludieke manier dat (veel) alcohol drinken niet de norm is.
-
Zelfmoord1813
Portaalsite voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Bevat informatie, hulp en ondersteuning voor: - mensen met zelfmoordgedachten, hun omgeving en nabestaanden - iedereen met vragen over suïcidepreventie (bv. journalisten, studenten, werkgevers, ...) - hulpverleners - beleidsmensen
-
Mijn Gezond leven (Gezondheidstestjes)
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegingsdriehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd? Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan. Moet je nu van vandaag op morgen je hele eet- en beweegpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. De testjes zijn geschikt vanaf 6 jaar. Hoe werkt het? 1. Doe de test: Door de testjes in te vullen ga je na hoeveel groenten of fruit je eet, hoeveel water je drinkt en hoeveel je beweegt. 2.
-
Vlaamse richtlijn valpreventie bij thuiswonende ouderen
In samenwerking met de Werkgroep Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn - EBMPracticenet, startte het EVV een multidisciplinaire werkgroep op, om een antwoord te formuleren op 8 klinische, valgerelateerde vragen. Via een systematische zoektocht in verscheidene databases en wetenschappelijke websites, werd de meest recente evidentie opgespoord. Na kritische beoordeling van de weerhouden evidentie, werden 17 aanbevelingen geformuleerd en voorzien van praktische toelichting en advies naar de Vlaamse thuisgezondheidszorg.
-
Voedingsdriehoek
In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – in de voedingsdriehoek. Gezond Leven wil richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
-
Vlucht naar Avatar
‘Vlucht naar Avatar’ is een lessenpakket over gamen voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Het vertrekt vanuit de positieve insteek dat gamen heel leerzaam en ontspannend kan zijn, maar geeft ook aandacht aan de kleine groep gamers bij wie het gamen kan ontsporen. Het omvat zes lessen en zet sterk in op activerende werkvormen.