Lokale besturen
GAMEN
Voor de meeste gamers is gamen een leuke vrijetijdsbesteding zonder meer. Voor een kleine groep kinderen, jongeren en volwassenen zorgt gamen echter voor problemen en geraakt het evenwicht met andere levensdomeinen en activiteiten (zoals school of werk) uit balans. Maak binnen jouw gemeente problemen met gamen bespreekbaar. Help ze te voorkomen of aan te pakken als ze zich toch voordoen.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als lokaal bestuur aan de slag kan?
Voor ouders
- Infoavond - Als kleine kinderen groot worden en gamen is een pakket voor het geven van een interactieve vorming voor ouders, ter preventie van problematisch gamen bij jongeren. Centraal staat het versterken van beschermende opvoedingsvaardigheden. De bedoeling is dat ouders tips krijgen om het gamegedrag van hun kind gezond te houden. Er wordt onder andere ingegaan op open communicatie en grenzen stellen. Voor een vormingsvraag kan je terecht bij het CGG preventiewerk van jouw regio. Vind hier de contactgegevens.
- Als kleine kinderen groot worden en gamen is een brochure voor ouders over omgaan met gamen in de opvoeding.
- Hoe hou je het gamen van je kind gezond? is een infographic video voor ouders over hun opvoedende rol bij gamen.
- Game(l)over is een online tool, gericht op jongeren die riskant of beginnend problematisch gamen én hun ouders. We willen vroegtijdig interveniëren opdat het gedrag niet escaleert en gamen leuk blijft. Om dat doel te bereiken, is het zeer belangrijk ook de ouders te ondersteunen. Je kan Game(L)over mee bekendmaken via de bekendmakingsflyer.
Voor gamers
- Game(l)over is een online tool, gericht op jongeren die riskant of beginnend problematisch gamen én hun ouders. We willen vroegtijdig interveniëren opdat het gedrag niet escaleert en gamen leuk blijft. Om dat doel te bereiken, is het zeer belangrijk ook de ouders te ondersteunen. Je kan Game(L)over mee bekendmaken via de bekendmakingsflyer.
- Op deze webpagina bundelt De Druglijn informatie over gamen, risicovol en problematisch gamen. Je vindt antwoord op onder meer vragen als: wat is gamen, wat zijn de voordelen en risico’s verbonden aan gamen, hoe hou je het gamen van je kind gezond? Je kan er ook een zelftest invullen.
- De brochure Wat je moet weten over gamen met productinformatie over gamen is volledig op maat gemaakt voor iedereen die op een eenvoudige manier informatie wil over gamen (mensen met een beperking, anders lerenden, mensen met een beperkte kennis van het Nederlands, …). Op een duidelijke manier wordt uitgelegd wat gamen is, wat er zo leuk aan is, wat mogelijke risico’s zijn en wordt stilgestaan bij signalen van mogelijks problematisch gamen.
Ondersteuning van de omgeving
- GRIP: een online tool voor ouders, partners of kinderen (KOAP) van mensen met een afhankelijkheidsprobleem. De oefeningen in deze tool helpen om even stil te staan bij de impact van het gebruik op het eigen leven.
Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over gamen. Je vindt er ook ons aanbod over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info en coaching bij het uitwerken en implementeren van een lokaal alcohol- en drugbeleid (inclusief gamen) kan je beroep doen op het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
“Zet in op opvoedingsondersteuning van ouders en opvoeders over het thema gamen om problemen te voorkomen. Stimuleer deskundigheidsbevordering bij professionals om problemen met gamen tijdig op te merken en bespreekbaar te maken. Zorg voor een toegankelijk, divers en betaalbaar vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren en versterk hun gamewijsheid. Probeer gamen zo een evenwichtige plaats te geven in het leven van jongeren.”
Karen Vanmarcke, stafmedewerker gamen, VAD
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.