Lokale besturen
MENTAAL WELBEVINDEN
Een gelukkig leven, wat is dat juist? Help mensen om zich beter in hun vel te voelen. En geestelijk gezond(er) te worden. Geestelijke gezondheid bevorderen, komt iedereen ten goede en is daarom belangrijk binnen een globaal gezondheidsbeleid. Als gemeente kan je op veel manieren het mentaal welbevinden en de geestelijke gezondheid van de inwoners bevorderen. Een praatcafé om ervaringen uit te wisselen, een workshop waarin deelnemers tips krijgen om hun geluk te versterken, een buddysysteem, een event of postkaartje dat het hulpverleningsaanbod bekendmaakt, een picknick in het park waarmee je sociaal contact stimuleert of een weloverwogen plan om natuur en groen een plek te geven in de gemeente. Het zijn maar een paar inspirerende initiatieven om het mentaal welbevinden van je inwoners een positieve boost te geven.
Op zoek naar materialen waarmee je als gemeente aan de slag kan?
Gebruik de geluksdriehoek als vertrekpunt.
- Op Gezonde Gemeente vind je heel wat tips en materialen voor een kwaliteitsvol beleid rond mentaal welbevinden binnen je gemeente.
- Met de geluksdriehoek en de beschikbare materialen van de geluksdriehoek kan je inwoners informeren, inspireren en bewuster doen nadenken over geluk en hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen.
- Wil je inwoners stimuleren om zelf aan de slag met hun geluk? Maak dan de website geluksdriehoek.be mee bekend. Daarop vinden ze info over 14 thema’s, waaronder geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst.
Ontdek het ondersteuningsmateriaal van Eetexpert:
- Infofiche omgaan met emoties geeft tips over hoe de omgeving kinderen kan ondersteunen bij het hanteren van emoties.
- Infofiche Lief zijn voor jezelf geeft tips om het lichaamsbeeld van kinderen en jongeren te helpen versterken.
- Infopagina over groeithema’s die kinderen en jongeren versterken in hun eetgedrag, zoals mediaweerbaarheid en omgaan met sociale media, zelfwaarde en emotieregulatie.
- Ondersteun je scholen bij hun zorg en beleid ter preventie van eetproblemen en gewichtsproblemen bij kinderen en jongeren.
- Ondersteuningsaanbod voor ouders bij het zorgen voor een kind met een voedingsprobleem, eetprobleem of een eetstoornis.
- Verwijslijn eetproblemen: jouw inwoners en zorgverleners kunnen de verwijslijn contacteren voor adressen van hulpverleners in hun buurt die werken rond eet- en gewichtsproblemen.
- Contacteer Eetexpert voor advies bij beleidswerk, wetenschappelijk onderzoek, zorgorganisatie, communicatie of persvragen.
Op zoek naar acties of projecten rond mentaal welbevinden voor jouw inwoners? Je kan die als lokaal bestuur zelf organiseren, infrastructuur ter beschikking stellen en/of financiële ondersteuning geven.
- Een gelukswandeling organiseren in jouw gemeente of andere organisaties ondersteunen om dit te doen? Ontdek meer info en download alle materialen, geluksborden en signalisaties op de webpagina van de Gelukswandeling.
- Onderneemt jouw gemeente onder het motto ‘Samen veerkrachtig’ ook extra initiatieven naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid? Op de website www.samenveerkrachtig.be vind je meer informatie. Acties in het kader van de 10-daagse bekendmaken via Uit in Vlaanderen? Dat kan via UiTdatabank.be. Vergeet je ‘Samen veerkrachtig’-evenement niet te labelen met het woord samenveerkrachtig.
- NokNok is een campagne voor jongeren (12-16 jaar) om de eigen veerkracht te verhogen. Op www.noknok.be vinden ze info en oefeningen om zich goed in hun vel te voelen, gebaseerd op de beschermende factoren voor geestelijke gezondheid. Wil je NokNok mee bekendmaken bij jongeren? Dat kan! Bestel gratis posters, postkaarten en stickers of deel het promofilmpje via de communicatiekanalen van je gemeente (bv. gemeenteblad, website).
- Ben je al een Gezonde Gemeente? Dan helpt de methodiek Warme Steden & Gemeenten jullie, met begeleiding van het Logo, bij de concrete invulling van het thema geestelijke gezondheid bij de doelgroep kinderen en jongeren (0 – 24 jaar).
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio wil je graag helpen bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid en beschikt over tal van materialen en vormingen. Neem contact op met het Logo om te horen wat zij rond het thema mentaal welbevinden kunnen betekenen voor jou.
“Gemeenten zijn perfect geplaatst om het mentaal welbevinden en de geestelijke gezondheid van inwoners te bevorderen. Preventie gaat immers niet alleen over voorkomen dat iemand hulp nodig heeft, maar evenzeer over het creëren van een leefomgeving die ervoor zorgt dat mensen zich goed voelen, goed omringd zijn en zichzelf kunnen zijn.”
Anne Verlinden, senior stafmedewerker mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Lokale gemeenschap
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.