Huizen van het Kind
ALCOHOL EN ILLEGALE DRUGS
Alcohol is de meest gebruikte legale drug in Vlaanderen. En toch is het geen ongevaarlijk product. Ook illegale drugs zoals cannabis, xtc en cocaïne hebben impact op de gezondheid. Maak de alcohol- en drugproblematiek bespreekbaar. Help problemen voorkomen. Zet mee in op vroeginterventie, hulpverlening, schadebeperking en maatschappelijke integratie.
Zin om erin te vliegen, maar nood aan inspiratie voor materiaal, acties en projecten?
- Elk Gezin Gezond is een piloottraject voor Huizen van het Kind over het werken rond gezondheid op een proportioneel universele manier. Alle materialen en inspiratie over alcohol en drugs die werden ontwikkeld tijdens het piloottraject zijn hier te raadplegen.
Opvoedingsondersteuning
- Als kleine kinderen groot worden is een concept voor een ouderavond (inclusief aanpassingen voor mensen met een migratieachtergrond en kwetsbare ouders) over alcohol, tabak en drugs.
- De informatiebrochure Als kleine kinderen groot worden biedt informatie voor ouders over omgaan met alcohol, tabak en drugs in de opvoeding.
- Opvoeden over alcohol en andere drugs: zo begin je er aan! is een animatievideo over hoe ouders hun opvoedende rol i.v.m. deze thema’s kunnen invullen.
- Tieners opvoeden over alcohol, roken en cannabis is een anderstalige brochure met opvoedingsondersteuning voor ouders met een migratieachtergrond. De brochure is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch en Turks.
- Op www.druglijn.be vind je verschillende materialen, zoals brochures, kennistesten en zelftesten. Er is een uitgebreid luik met productinformatie en twee luiken met specifieke informatie en advies voor ouders:
- Op oudersvanstudenten.druglijn.be geeft De Druglijn ouders van studenten advies over hoe ze die rol kunnen opnemen. Via filmpjes worden getuigenissen getoond van echte studenten en ouders. Verder zorgen interactieve tools ervoor dat ouders advies op maat krijgen en zijn er enkele pagina’s over wanneer er meer problemen ontstaan.
Ondersteuning van de omgeving
- Online zelfhulp via GRIP: deze online tool is bedoeld voor ouders, partners of kinderen (koap) van mensen met een afhankelijkheidsprobleem. De oefeningen in de tool helpen om even stil te staan bij de impact van het gebruik op het eigen leven.
- Zelfhulpboekje voor ouders van gebruikende kinderen: dit zelfhulpboekje biedt ondersteuning bij de vele vragen waar ouders van jongeren met een alcohol- en/of drugprobleem mee zitten, zoals: waarom gebruikt mijn kind? Welke grenzen stel ik? En hoe zorg ik voor mezelf?
- Recht op antwoord. Informatie voor ouders: heldere en eenvoudige antwoorden op de meestgestelde juridische vragen van ouders van druggebruikende kinderen.
- Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen of gokken: hoe kan je je zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus of vriend(in) bijstaan wanneer die wil stoppen? Deze brochure biedt basisadvies en houvast. Je ontdekt mogelijke sterktes, valkuilen en hulpbronnen waar je op kan inzetten.
- Als je ouder drinkt (-14)
- Als je ouder drinkt (+14)
- Als je ouder drugs gebruikt
Zwangerschap en middelengebruik
- Infofiche alcohol en zwangerschap. Deze infofiche is voor zorgprofessionals die in een oogopslag willen weten wat de risico’s zijn van alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap. Zo krijg je als huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw, neonatoloog of drughulpverlener de belangrijkste informatie mee. De infofiche kan dienen als houvast om de patiënt juiste info te geven over zwangerschap en alcohol. Bovendien wordt er verwezen naar verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder reviews, waar je nog meer te weten komt over dit topic.
- Het preventiefilmpje ‘Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap’ is een initiatief van het Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid en De Druglijn, met steun van de Vlaamse Overheid. De boodschap? Zorg voor een mooie start, drink geen alcohol tijdens de zwangerschap. De video roept op om vragen en bezorgdheden te bespreken met een zorgverlener of met De Druglijn.
- Alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap. Deze brochure geeft zwangere vrouwen en hun omgeving antwoord op de meest gestelde vragen over alcohol, tabak en drugs tijdens de zwangerschap. Mag ik af en toe nog een glaasje drinken als ik zwanger ben? Moet ik echt volledig stoppen met roken? Kan een joint kwaad tijdens de borstvoeding? Ik heb voor ik wist dat ik zwanger was af en toe cocaïne gebruikt, kan dit een invloed hebben op mijn kindje? Aansluitend bij de brochure is er ook een affiche beschikbaar: De mooiste start begint met een stop.
- Wat met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap? Een folder met informatie en tips over alcohol voor koppels met een kinderwens, die zwanger zijn, of in de borstvoedingsperiode zitten.
Enkele aanvullende folders en brochures voor ouders vind je op de website van de VAD, enkele voorbeelden:
- Drugs en urinetesting. Een folder voor ouders
- Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen
- Wat je moet weten over alcohol. Deze brochure met productinformatie over alcohol is volledig op maat gemaakt voor personen die op een eenvoudige manier informatie willen over alcohol.
- Lachgas en andere vluchtige stoffen. De meest gestelde vragen
- Er is een hele reeks Druglijn-folders beschikbaar voor het algemeen publiek, over diverse producten.
Neem een kijkje op de website van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor meer informatie, advies, materialen en opleidingen over alcohol en andere drugs. Je vindt er ook het aanbod over gamen, gokken en psychoactieve medicatie. De gratis online vormingen over de verschillende middelen, preventie en hulpverlening vind je op het vormingsplatform van VAD.
Je staat er niet alleen voor. Voor meer info, vorming, advies en coaching bij het uitwerken en implementeren van een alcohol- en drugbeleid kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio en jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker.
Op de website van Opgroeien vind je info voor professionals over alcohol- en middelengebruik.
Voor meer info, advies, vorming en coaching kan je een beroep doen op de preventiewerkers tabak, alcohol en andere drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg van jouw regio, jouw lokale of intergemeentelijke preventiewerker of het Logo van jouw regio.
“Zien drinken doet drinken. Een gezonde omgeving is de beste vorm van preventie.”
Hanna Peeters, stafmedewerker gezinnen, VAD
Zoeken in WegWijzer Gezin
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.