Huizen van het Kind
VOEDING
Het is belangrijk dat kinderen evenwichtig en gevarieerd eten. Want de basis voor een gezond leven wordt gelegd in de kindertijd. Gezonde voeding levert kinderen de nodige energie voor dagdagelijkse activiteiten en zorgt ervoor dat ze zich optimaal ontwikkelen. De Huizen van het Kind kunnen op allerlei manieren ontwikkelend eetgedrag stimuleren.
Op zoek naar materialen waar je als Huis van het Kind mee aan de slag kan? Gebruik de voedingsdriehoek als vertrekpunt.
- Voedingsadvies voor peuters vind je op de website van Gezond Leven of op de website van Kind en Gezin.
- Over ‘Als eten moeilijk gaat’ zijn er informatieve filmpjes te vinden op de website.
- Wil je ouders informeren over gezonde voeding? Er bestaan heel wat inspirerende materialen, zoals deze gemaakt voor de kinderopvang:
- een A4-fiche met algemene info over gezonde voeding, beweging en lang stilzitten: zo toon je aan de ouders dat jouw kinderopvang rond die gezondheidsthema’s werkt. Je kan deze fiche gebruiken om in de infomap of onthaalbrochure te steken, maar je kan ze ook op de website plaatsen of uitdelen aan de ouders;
- een online banner over gezonde voeding, beweging en lang stilzitten om op de website te plaatsen: zo toon je aan de ouders dat jouw kinderopvang hierop inzet;
- 12 verschillende post-its met leuke weetjes over gezonde voeding, beweging en lang stilzitten om in het heen-en-weerboekje van de kindjes te kleven. De post-its zijn ook digitaal beschikbaar. Dus als je niet werkt met heen-en-weerboekjes, kan je de post-its ook via e-mail verzenden of op sociale media plaatsen;
- affiches om ouders te informeren over de gezonde acties. Eén affiche over hoeveel suiker er in drankjes zit en een affiche over hoeveel suiker er in tussendoortjes zit.
- Gezonde kinderopvang biedt ondersteuning voor kinderdagverblijven, onthaalouders en opvang schoolgaande kinderen om nog meer in te zetten op gezondheidsthema's voeding, beweging en minder lang stilzitten. Gezonde kinderopvang helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangende en gestructureerde werking rond gezondheid rekening houdend met een aantal succesfactoren.
- TEST JE OPVANG Ben je onthaalouder of begeleider in een kinderdagverblijf? Dan kan je voor het thema voeding de situatie in jouw opvang laten screenen en dat door gewoon een vragenlijst in te vullen! Zo ontdek je de groeikansen binnen jouw kinderopvang en krijg je advies.
- Op gezond opvoeden vind je informatie, tips en advies over voeding en beweging in de opvoeding. Wat mag wel, wat beter niet? Tools: website, e-learnings en vorming.
- In de A.L.L.E.S. fiche vind je informatie over de groeithema’s die kinderen en jongeren versterken in hun ontwikkelend eetgedrag.
- De Groeiwijzer informeert ouders over de normale ontwikkeling van smaak en eetgedrag bij hun opgroeiend kind.
- De infofiche Afwisselend eten helpt ouders om de eetvaardigheden bij hun kinderen te versterken:
- ondersteuning voor ouders bij het zorgen voor een kind met een voedingsprobleem, eetprobleem of een eetstoornis;
- eetgedrag ondersteunen bij kinderen en jongeren met autisme.
- Verwijslijn eetproblemen: krijg adressen van hulpverleners in je buurt die werken rond eet- en gewichtsproblemen.
- Alle info van Kind en Gezin voor ouders over voeding.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Net zoals kinderen moeten leren stappen, praten en fietsen, moeten ze ook leren eten.”
Eva Bervoets, Eetexpert
Zoeken in WegWijzer Gezin
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.