Basisonderwijs
BEWEGING EN LANG STILZITTEN
Wie beweegt, die wint. Kinderen zeker, want zij zijn in volle groei. Zo is er bewijs dat bewegen leidt tot een gezond gewicht, minder kans op depressie en betere schoolresultaten! Lang stilzitten of sedentair gedrag leidt daarentegen tot gezondheidsrisico’s, zelfs wanneer kinderen voldoende bewegen (gemiddeld 60 minuten matig tot hoog intensieve beweging per dag). Daarom is een beleid rond minder lang stilzitten en meer beweging op school belangrijk.
Tips nodig om een bewegingsbeleid en een beleid rond minder lang stilzitten uit te werken? Neem een kijkje op Gezonde School.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen waarmee je als basisonderwijs aan de slag kan?
Er is heel wat educatief materiaal voorhanden rond de thema’s lang stilzitten en bewegen:
- Ga aan de slag met de online leerlijn bewegen en minder zitten om snel en eenvoudig leerdoelen, lesmateriaal en bijhorende eindtermen terug te vinden. Of gebruik de interactieve pdf-versie om een aantrekkelijk overzicht te hebben van alle thema’s en leerdoelen.
- Ontdek alle materialen van de bewegingsdriehoek (afbeeldingen, basisteksten, affiches, folders, placemats, steekkaarten, e-learning, infographics).
- Wil je lang stilzitten aan bod brengen in je kleuterklas? Ga dan aan de slag met Woogie Boogie. Met het educatief pakket ontdek je aan de hand van voorbeelden, testjes en heel wat praktische info hoe je op een gemakkelijke manier lang stilzitten in jouw kleuterklas kan beperken.
- Organiseer de gezondheidsrally, een quizwandeling die je al stappend doorheen de bewegingsdriehoek of voedingsdriehoek gidst.
- Met SportKompas kan je leerlingen tussen acht en tien jaar laten ondervinden welke sport ze leuk vinden.
Ontdek een waaier aan tips, inspiratie en materialen om een fysieke en sociale klas- en schoolomgeving te creëren die inzet op minder lang stilzitten en meer beweging:
- Ontdek op deze pagina’s o.a. hoe je de klas, de school en de buurt kan (her)inrichten. En hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken!
- Deze webpagina’s bundelen ook allerlei tips voor een gevarieerd bewegingsaanbod voor, na, tussen en tijdens de lessen. Genoeg keuzemogelijkheden om op maat van jouw school een aanbod met georganiseerde activiteiten te voorzien. Neem ook eens een kijkje bij MOEV.
- Lees meer over het belang van de sociale schoolomgeving om gezonde gewoontes te stimuleren bij de leerlingen – ook op het vlak van minder lang stilzitten en beweging – en ontdek hoe je eraan kan werken.
Andere materialen:
- Wil je als klas en school gelijke kansen aanbieden om inclusie te garanderen? Meer info over welke ondersteuning de klas en school kan bieden vind je hier en hier.
- Inzetten op minder lang stilzitten en beweging is een goede preventiestrategie om bijziendheid/myopie te voorkomen. Bijziendheid is een oogafwijking die ontstaat in de kinderjaren. Deze afwijking komt wereldwijd meer en meer voor. Dit is vooral te wijten aan minder blootstelling aan daglicht en overmatig schermgebruik. Deze poster geeft enkele preventiemaatregelen.
- Leuk bewegen gaat ook over het vinden van een evenwichtige houding ten opzichte van beweging (met aandacht voor recuperatie en zonder dwang) ter preventie van eetproblemen en gewichtsproblemen.
- Loop zeker ook eens langs in de webshop van Gezond Leven: je vindt er heel wat materialen die in beweging brengen.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Van jongs af aan investeren in een gezonde actieve leefstijl loont. De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat dagelijkse beweging noodzakelijk is voor een gezonde groei, het mentaal welbevinden en zelfs een goede slaap bij kinderen."
Dr. Femke De Meester, senior stafmedewerker sedentair gedrag bij Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.