Hoger onderwijs
SUÏCIDEPREVENTIE
Zelfdoding treft veel mensen en preventie is hard nodig. Wijs binnen het hoger onderwijs de weg naar hulp en tools. Het onderwijs is een belangrijke omgeving waar we preventief kunnen werken, jongvolwassenen weerbaarder kunnen maken, signalen van zelfmoordgedachten kunnen detecteren en eerste opvang kunnen bieden aan kwetsbare studenten en andere betrokkenen. Daarnaast leidt het hoger onderwijs toekomstige professionals op, die in hun latere loopbaan mogelijks ook te maken krijgen met mensen die aan zelfdoding denken.
Wil je aan de slag, maar heb je nood aan materialen? Hier vind je al wat inspiratie.
- Wil je weten hoe je als onderwijsinstelling aan zelfmoordpreventie kan doen? Neem dan zeker een kijkje op de onderwijspagina van zelfmoord1813 waar alle informatie gebundeld staat.
- Merk je signalen op bij studenten en wil je toeleiden naar de juiste zorg? Volg het stappenplan: zelfmoordpreventie bij leerlingen en studenten.
- Heb je nood aan een zelfmoordpreventiebeleid in jouw onderwijsinstelling? Wil je weten wat je kan doen en hoe je kan communiceren in moeilijke situaties (bijvoorbeeld bij vage signalen, crisissituaties, na een poging of na een zelfdoding)? Maak dan met de ondersteuning van CGG-SP een draaiboek op maat van jouw onderwijsinstelling.
- Willen jullie iets doen over zelfdoding in de onderwijsinstelling, opleiding of opleidingsonderdeel? Weet dat je hier best voorzichtig mee omspringt. Lees zeker onze mediarichtlijnen over het gebruik van media (video, film, literatuur en theater) of bekijk deze folder over het geven of toelaten van opdrachten over zelfmoord. Wil je binnen jouw opleiding de studenten vormen in suïcidepreventie? Dan kan je een beroep doen op de vormingswerkers van CPZ en CGG-SP om gastcolleges te geven. Meer informatie vind je hier.
- Zit je met een moeilijke situatie in jullie onderwijsinstelling en wens je advies en consult? Voor dringende vragen, contacteer ASPHA. Voor ruime en/of minder dringende vragen kan je ook contact opnemen met een CGG- suïcidepreventiemedewerker uit jouw provincie.
- Heb je een zelfdoding meegemaakt in jullie onderwijsinstelling, wordt er een student of docent geconfronteerd met zelfdoding in de omgeving en wil je aan postventie doen? Of zit je met andere vragen? Neem een kijkje op de website van Werkgroep Verder na Zelfdoding.
- Wil je studenten of hun ouders toeleiden naar correcte informatie over zelfmoord? Verwijs ze door naar onderstaande websites:
- Moodspace is een platform dat studenten wil ondersteunen om mentale problemen het hoofd te bieden. Het omvat onder andere Think Life (een onlinezelfhulpcursus om te leren omgaan met suïcidegedachten) voor studenten.
- WAT WAT is een website waar jongeren en jongvolwassenen terechtkunnen met allerhande vragen. Het platform bundelt meer dan 80 organisaties die hen willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. De specifieke webpagina ‘donkere gedachten’ geeft tips en advies en toont getuigenissen van jongeren en jongvolwassenen die het moeilijk hebben.
- Gendervonk is een website specifiek gericht op het ondersteunen van transgenderpersonen en ouders van transgender jongeren. Het verhogen van veerkracht staat hier centraal. Voor ouders is er een speciale ‘oudertool’ ontwikkeld.
Kom ook bij je ziekenfonds meer te weten over dit thema:
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
"Onderwijsinstellingen benaderen ons na een zelfdoding vaak met de vraag hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen of hoe ze beter kunnen reageren wanneer ze geconfronteerd worden met suïcidaliteit. Ze ervaren de intense impact en het gebrek aan houvast om hier op een goede en zorgzame manier mee om te gaan. Voor effectieve preventie is het essentieel om niet te wachten op een schokkende gebeurtenis. Wij pleiten voor een doeltreffend zelfmoordpreventiebeleid met richtlijnen zodat het personeel weet wat te doen bij signalen, een crisis, een poging of een zelfdoding. Daarnaast bieden we vorming aan om medewerkers te trainen in het herkennen van signalen en doorverwijzen naar passende zorg. Zo creëren we een ondersteunende onderwijsomgeving voor alle betrokkenen (personeel, leerlingen en ouders) tijdens dergelijke ingrijpende en moeilijke momenten."
Marieke Coorevits, CGG Suïcidepreventiewerking
Zoeken in WegWijzer Onderwijs
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.