Secundair onderwijs

BEWEGING EN LANG STILZITTEN 

Wie beweegt, die wint. Jongeren zeker, want zij zijn in volle groei. Zo is er bewijs dat bewegen leidt tot een gezond gewicht, minder kans op depressie en betere schoolresultaten! 

Lang stilzitten of sedentair gedrag leidt daarentegen tot gezondheidsrisico’s, zelfs wanneer kinderen voldoende bewegen (gemiddeld 60 minuten matig tot hoog intensief intensieve beweging per dag). Daarom is een beleid rond minder lang stilzitten en meer beweging op school belangrijk. Bewegingsactiviteiten tijdens de middag, bewegingstussendoortjes, lessen over de bewegingsdriehoek, bewegend leren, actieve speeltijd, verplaatsingen en uitstappen te voet of met de fiets: het zijn stuk voor stuk waardevolle voorbeelden die een plaats kunnen krijgen in het beleid rond minder lang stilzitten en meer beweging van jouw school. Gebruik onze informatie en materialen en vlieg erin met het schoolteam! 

“Amper 1 op 5 jongeren haalt de gezondheidsaanbeveling voor beweging. Nochtans loont investeren in beweging. De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat dagelijkse beweging nodig is voor een gezonde groei, het mentaal welbevinden en een betere nachtrust van jongeren."

Dr. Femke De Meester, senior stafmedewerker sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw 

Zoeken in WegWijzer Onderwijs

Snel naar WegWijzer Onderwijs
Snel naar meer info

Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.