Zorgverleners
MENTAAL WELBEVINDEN
Een gelukkig leven, wat is dat juist? Help binnen de nulde- en eerste lijn mensen om zich beter in hun vel te voelen. En geestelijk gezond(er) te worden.
Op zoek naar materialen waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan? Gebruik de geluksdriehoek als vertrekpunt.
- Met de geluksdriehoek en de beschikbare materialen van de geluksdriehoek kan je mensen informeren, inspireren en bewuster doen nadenken over geluk en hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen.
- Wil je mensen stimuleren om zelf aan de slag te gaan met hun geluk? Maak dan de website geluksdriehoek.be mee bekend. Daarop vinden ze info over 14 thema’s, waaronder geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst.
- Ondersteunend aanbod voor ouders bij het zorgen voor een kind met een eetprobleem of een eetstoornis.
- Infopagina over groeithema's die ons versterken in eetgedrag, zoals mediaweerbaarheid en omgaan met sociale media, zelfwaarde en emotieregulatie.
- In een korte presentatie verneem je wat nu de precieze invloed is van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld. En vooral: hoe kunnen we jongeren daarin ondersteunen?
- Het stappenplan eetproblemen en eetstoornissen - eerste lijn versterkt eerstelijnsteams bij het begeleiden van normaal ontwikkelend eetgedrag, het inschatten van ernst bij problemen en motiveren tot zorg.
- Tips over hoe je als helpdeskmedewerker kan reageren op vragen over eetproblemen en gewichtsproblemen op de chat of aan de telefoon.
- Als lid van een werkgroep welzijn vind je op www.warmbedrijf.be hands-on monitorings, opdrachten en literatuurtips om een mentaal welzijnsbeleid uit te rollen in jouw organisatie.
Op zoek naar acties of projecten rond mentaal welbevinden? Je kan deze als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker zelf organiseren, infrastructuur ter beschikking stellen en/of financiële ondersteuning geven.
- LGBTI+: Bijna 30% van de LGBTI+ personen is zorgmijdend door (angst voor) slechte ervaringen. Via gratis workshops voor eerstelijnszorgverleners wil The Human Link daar verandering in brengen. Eerstelijnszorgverleners kunnen zich inschrijven voor een workshop LGBTI+ sensitieve zorg om zo de zorgrelatie met LGBTI+ personen te verbeteren en de drempel naar zorg te verlagen. Schrijf je hier in.
- Cultuursensitieve werkveld: Mensen met een migratie-achtergrond zijn vaak kwetsbaarder voor psychische klachten door onder andere migratiestress. Welzijnswerkers kunnen hier een groot verschil betekenen, maar worden vaak geconfronteerd met een zekere angst of onzekerheid om te handelen naar hun cliënt/patiënt door verschillen in cultuur, gedragingen, … The Human Link wil deze drempels verminderen en organiseert belevingsworkshops met tips, tools, … voor iedereen actief in de zorg en welzijn. De pilootsessies in 2024 zijn volzet, maar je kan je wel inschrijven voor de Kick-off met meer info over de Belevingsworkshop, bekendmaking data 2025, …. Schrijf je hier in.
- Een gelukswandeling organiseren? Ontdek meer info en download alle materialen, geluksborden en signalisaties op de webpagina van de Gelukswandeling.
- Onderneemt jouw gemeente onder het motto ‘Samen veerkrachtig’ ook extra initiatieven naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid? Op de website www.samenveerkrachtig.be vind je meer informatie. Acties in het kader van de 10-daagse bekendmaken via Uit in Vlaanderen? Dat kan via UiTdatabank.be. Vergeet je ‘Samen veerkrachtig’-evenement niet te labelen met het woord samenveerkrachtig.
- NokNok is een campagne voor jongeren (12-16 jaar) om de eigen veerkracht te verhogen. Op www.noknok.be vinden ze info en oefeningen om zich goed in hun vel te voelen, gebaseerd op de beschermende factoren voor geestelijke gezondheid. Wil je NokNok mee bekendmaken bij jongeren? Dat kan! Bestel gratis posters, postkaarten en stickers of deel het promofilmpje via de communicatiekanalen van jouw organisatie.
- Zelf mentaal gezond blijven als zorgverstrekker is belangrijk … maar niet eenvoudig. Het traject ‘zorgverstrekkers versterken’ ondersteunt daarbij. Een teamversterkingstraject zet in op 2 sessies van 2 uur met je team eerstelijnszorgverstrekkers begeleid door een trainer. Aan de hand van verschillende opdrachten leren teamleden om beter voor zichzelf en voor elkaar te zorgen. Wil jij trainer zijn of wil jouw organisatie inzetten op zelfzorg én teamzorg?
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.