Zorgverleners
ROKEN EN VAPEN
Roken is de belangrijkste oorzaak van sterfte in ons land en heeft een grote impact op gezondheid en levenskwaliteit. Roken is een van de belangrijkste motoren van gezondheidsongelijkheid. Door in te zetten op roken help je mee om gezondheidsongelijkheid te verminderen. Zet als nulde- en eerstelijnszone actief in op het thema roken. Creëer mee rookvrije omgevingen. Help mensen om niet te beginnen met roken en om te stoppen. Werk mee aan een rookvrije samenleving.
Wist je dat een kwaliteitsvol rookbeleid inzet op 3 pijlers? Niet beginnen met roken (tabakspreventie), rookvrije omgevingen en stoppen met roken. Een greep uit het aanbod van materialen, acties en projecten voor de nulde-en eerstelijnszone om:
jongeren te ondersteunen bij niet beginnen met roken:
- Als GBO, nulde en eerste lijn kan je inzetten op Generatie Rookvrij, zo help je er mee voor te zorgen dat niet roken in de buurt van kinderen en jongeren steeds meer de norm wordt (zie ook: ‘rookvrije omgevingen’).
- Werk je met jongeren? Doe aan tabaks- en vapepreventie. Laat je inspireren op bullshitfree.be en door de infosheet hoe jongeren van het vapen houden.
in te zetten op rookvrije omgevingen:
- Passief roken in de thuisomgeving aanpakken? Ondersteun als GBO, nulde en eerste lijn de campagne 'Binnen roken is nooit oké'. Maak passiefroken.be bekend bij de gezondheidsprofessionals in jouw gemeente. Op deze website komen ze te weten hoe ze mensen kunnen aanmoedigen om altijd buiten te roken.
mensen te ondersteunen bij stoppen met roken:
- Er zijn 6 rookstopmethoden (tabakoloog, Tabakstop, rookstopmedicatie, huisarts en apotheker, Allen Carr en e-sigaret met nicotine) waarvoor onderbouwing is dat ze rokers helpen om te stoppen. Maak deze bekend, zowel bij rokers als professionals. Dat kan je doen aan de hand van deze affiche en folder. Gratis aan te vragen bij het Logo in je regio.
- Tabakstop biedt gratis advies en rookstopbegeleiding. Om dit mee bekend te maken kan je materialen bestellen, zoals brochures, rookstopverwijzers, posters, folders voor gezondheidsprofessionals, stickers of kaartjes om in de gemeente te verspreiden.
- (Aanstaande) ouders helpen om te stoppen met roken? Ontdek de materialen van Rookvrije start.
- Naast Tabakstop, lanceert Stichting tegen Kanker sinds 2021 jaarlijks een nationale rookstopmaand onder de campagnenaam ‘Buddy Deal’. Rokers worden in de maand mei aangemoedigd om te stoppen met roken met de steun van een buddy. Inschrijven om deel te nemen aan de rookstopmaand kan vanaf februari.
- Voor organisaties en lokale besturen is er een digitale TOOLKIT met affiches, socialmediaposts, artikel stadsmagazine, flyers en promovideo.
- Motiveer mensen om te stoppen met roken of om niet meer in huis te roken. Dat kan je doen aan de hand van KRACH-T. Leer er alles over op motiverentotrookstop.be.
Een rookbeleid opzetten in je organisatie? Kom meer te weten op rookvrijezorg.be.
Ben je op zoek naar concrete acties of initiatieven rond dit thema? Contacteer dan het Logo in jouw buurt.
“Mensen aanspreken en motiveren om te stoppen met roken heeft impact. Een gesprek van minder dan 1 minuut maakt de kans dat mensen stoppen met roken anderhalve keer groter. Dat zo’n korte tijd een leven kan veranderen, dat is ongelofelijk.”
Dries Vandenbempt, stafmedewerker tabak Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.