Zorgverleners
SEKSUELE GEZONDHEID
Seksuele gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte en het voorkomen van risico’s van ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv. Heb binnen jouw organisatie ook aandacht voor de plezierige en aangename kanten van seksualiteit. Promoot en bescherm seksuele rechten.
Op zoek naar ondersteuningsmaterialen, acties en projecten waarmee je als nulde-of eerstelijnswelzijnswerker aan de slag kan?
- Het Vlaggensysteem van Sensoa is een methodiek om seksueel gedrag bespreekbaar te maken, correct in te schatten en hier gepast op te reageren. Op basis van 6 criteria kan je een situatie een groene, gele, rode of zwarte vlag geven, gaande van aanvaardbaar tot zwaar grensoverschrijdend seksueel gedrag.
- De Onder 4 Ogen methode is een hulpmiddel om een gesprek te voeren over seksuele gezondheid in 4 eenvoudige stappen: (1) breng seksuele gezondheid proactief ter sprake; (2) stimuleer de patiënt/cliënt om zelf te vertellen; (3) vat samen wat de patiënt/cliënt vertelt; (4) formuleer een aanbod.
- De anticonceptiewijzer is een online informatiepagina die helpt bij de keuze van een geschikt anticonceptiemiddel. Deze informatie kan volledig zelfstandig geraadpleegd worden, maar is ook bruikbaar tijdens een les, vorming of bij een persoonlijke begeleiding.
- Zanzu.be is een informatieve website over seksuele gezondheid in 14 talen. Het is een hulpmiddel voor professionals en het biedt begrijpbare informatie voor anderstaligen en mensen die laaggeletterd zijn. Je kan info laten voorlezen in de taal van je cliënt en gebruik maken van duidelijke afbeeldingen. De inhoud is gescreend door seksuologen en artsen en het is makkelijk te volgen met 2 talen naast elkaar. Momenteel beschikbaar in deze talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Bulgaars, Duits, Spaans, Farsi, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Albanees en Turks.
- Allesoverseks.be is een informatiewebsite over seksualiteit voor het algemene publiek. Je vindt er informatie over onder andere het lichaam, seks en grenzen, seks in de praktijk, anticonceptie, soa en hiv, zwangerschap en vruchtbaarheid, en liefde en relaties.
- Sensoa Positief ondersteunt mensen met hiv, hun omgeving en professionals die met hiv in contact komen. Het aanbod is gratis en vertrouwelijk, anoniem blijven kan.
“Seksualiteit is een onderdeel van de algemene gezondheid. Begin zelf het gesprek over seksualiteit met je cliënt en wacht niet tot de cliënt er iets over zegt. De meeste cliënten zullen opgelucht zijn dat jij erover begint. De ‘Onder 4 ogen’-methode kan je hierbij helpen.”
Svenja Vergauwen, beleidsmedewerker seksueel welbevinden bij Sensoa
Zoeken in WegWijzer Zorg en welzijn
Preventie wat is dat nu juist? En welke organisaties zijn daarin actief? Hoe verklein je gezondheidsongelijkheid? En hoe speel je in op gedragsverandering? Ontdek het nu.